e335: dla jakich wart parametru m dziedziną funkcji jest zb liczb rzeczywistych?
3x2-4mx+5
y= --------------------------------------
(m+2)x4+6(m+2)x2+m2
zał: (m+2)x4+6(m+2)x2+m2≠0
(m+2)x2=t, t≥0
t2+6t+m2≠0
Δ=36-4m2
t=-6-m v t=-6+m
(m+2)x2=-6-m v (m+2)x2=-6+m
(m+2)x2+m+6=0 v (m+2)x2-m+6=0
Δm=-24m-47 Δm=-24m-47
m≠(-1-√-24m-47)/2 m≠(1-√-24m-47)/2
m≠(-1+√-24m-47)/2 m≠(1+√-24m-47)/2
w-ki: (dot. mianownika doprowadzonego w założeniu do postaci: t2+6t+m2)
Δ<0 v {Δ=0 v {Δ>0
{t<0 {t1*t2>0
{t1*t2<0
Odpowiedź końcowa: m∈<-2,∞)\{0}
proszę o pomoc.
18 sty 19:51
kier: Enter!
nie (m+2)x2= t tylko x2=t x4= t2
czyli równanie z t bedzie takie:
(m+2)t2 +6(m+2) t +m2 ≠0
18 sty 21:29