:)
mk: masz chwilę − pomóż
| | 2−x | |
Funkcja f(x)= |
| przyjmuje wartości ujemne ⇔ gdy x ∊ (−∞, −5) ∪ (2, +∞)
|
| | x+b | |
a) wyznacz wartość b
b) wykres funkji f
c) zbiór wartości funkcji f i współrzędne punktu przecięcia z OY
16 gru 21:39
mk: eeeeeeeeeeej, help
16 gru 21:48
think: a umiesz narysować parabolę, która przyjmuje wartości ujemne właśnie w takim przedziale jaki
masz podany?
16 gru 22:06
mk: wydaje mi się że tak
16 gru 22:15
think: no to narysuj...
16 gru 22:17
mk: a co dalej ?
16 gru 22:18
think: jakie równanie ma ta parabola?
16 gru 22:18
mk: nie rozumiem
16 gru 22:19
think: −a(x + 5)(x − 2)
a Ty masz (2 − x)(x + b) = −(x − 2)(x + b) to dla jakiego b oba te równania są identyczne
(widać od razu, że a = 1, bo −a = −1)
16 gru 22:21
mk: dla b =5, ale opowiedz mi troche o tej paraboli jak możesz
16 gru 22:24
think: ano widzisz, zadania z hiperboli z pytaniami typu kiedy funkcja przyjmuje wartości
dodatnie/ujemne rozwiązuje się w ten sposób, że:
| ax + b | |
| > 0 ⇔ (dziedzina) (ax + b)(cx + d) > 0 i dla ujemnych tak samo, bo dzielenie |
| cx + d | |
jest działaniem odwrotnym do mnożenie, ale znaki otrzymuje się identyczne jak przy mnożeniu
funkcji...
16 gru 22:26
think: teraz co do tego ma parabola, kiedy masz podany przedział, gdzie ta funkcja jest
dodatnia/ujemna to znasz miejsca zerowe funkcji, bo albo masz (−∞,x1)∪(x2, ∞) albo przedział
(x1,x2) tak czy siak znasz miejsca zerowe x1 i x2 a jak znasz miejsca zerowe to możesz
zapisać równanie paraboli z postaci iloczynowej: a(x − x1)(x − x2)
16 gru 22:28
mk: hmm
a jak narysować wykres tej funkcji ?
16 gru 22:29
think: jak znasz już b...
| 2 − x | | x − 2 | | x + 5 − 7 | | x + 5 | | −7 | |
| = − |
| = − |
| = − |
| − |
| = |
| x + 5 | | x + 5 | | x + 5 | | x + 5 | | x + 5 | |
...
16 gru 22:31
16 gru 22:33
think: | | 7 | |
lub |
| − 1  |
| | x + 5 | |
| | 7 | |
co mówi, że hiperbolę |
| przesunięto o wektor [−5 , −1] |
| | x | |
16 gru 22:34
mk: o rany, dziękuje bardzo, bardzo mądry pomocny człowieku
16 gru 22:35
think: nie podlizuj się

proszę bardzo.
16 gru 22:39
mk: oj tam, nie podlizuję się, po prostu jestem wdzięczna
16 gru 22:41