oblicz
pufi: Mając dane S=80km, t=8h 20 min V1=4km/h oblicz V2 wiedząc, że t2=t−t1
80=t1(V1+V2)+t2(V2−V1).
16 gru 21:38
roman: t2+t1=8h20min , przekształcasz wzór> 80=t1V1+t2V2+t2V2−t2V1 dalej 80−t1V1+t2V1=V2(t1+t2) next
80−V1(t1+t2) = V2(t1+t2) (wyłączaliśmy V2 i V1 przed nawias dzielisz obustronnie przez (t1+t2)
i masz V2= 80:(t1+t2) − V1 podstawiasz pod (t1+t2) 8h20 min i dokańczasz obliczenia

pozdro
16 gru 21:47
roman: a
te 8 h 20 min to jest 30 000 sekund (muszą być jednostki w SI)
16 gru 21:49
roman: nie zauważyłem w sumie to masz w km/h więc może być t=8,33 h sorka
16 gru 21:51