ciąg arytmetyczny
Patrycja: Oblicz pięć początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego an =2n − 1
a) zbadaj monotoniczność ciągu an
16 gru 21:17
Patrycja:
a
1 = 2*1−1=1
a
2 = 2*2−1 =3 itd
a monotoniczność jak się robi
16 gru 21:25
Karol: monotonicznosc to musisz policzyć an+1 i wtedy jak będziesz to miała to odjąć od tego an. i
teraz w zależności jaka liczba ci wyjdzie jeśli ujemna to ciag jest malejacy a jak dodatnia to
rosnący.
16 gru 21:35
Karol: po prostu to r decyduje o tym jaki jest ten ciąg
16 gru 21:35
Patrycja: dzięki
16 gru 23:00