Twierdzenia Talesa
Dariusz:

Jakie pole ma zamalowany trójkąt .
Jak wiadomo zbliża się koniec semestru i chciałbym poprawić oceny

Czy mógł by mi ktoś to
rozwiązać? Jakoś rozpisać wtedy pewnie załapię

Z góry dziękuję.
16 gru 21:12
Niunia85: najpierw z Talesa liczymy
ile wyszło x?
16 gru 21:14
Dariusz: x=8 ?
16 gru 21:16
Niunia85: tak
no i teraz masz wszystkie dane do pola trójkąta
ile wyniesie?
16 gru 21:17
aaa: | 9 | | 6 | |
| = |
| => 9x=24 + 6x => x=8
|
| 4+x | | x | |
16 gru 21:17
Niunia85: on ma się nauczyć a nie podać rozwiązanie
16 gru 21:17
Dariusz: ja nawet nie wiem co obliczyłem słaby z matmy jestem a=4 ? b=8 ? h=6 ?
16 gru 21:19
Niunia85: obliczyłeś tą część zacieniowanego trójkąta przy podstawie
16 gru 21:20
Dariusz: Jest odpowiedź ok jakoś to spróbuje jeszcze na innych przykładach dzięki Niunia

i aaa...; )
dzieki
16 gru 21:20
Niunia85: ona Ci jest potrzebna do obliczenia pola trójkąta
16 gru 21:20
Dariusz: a tamtą drugą pitagorasem czy jak ?
16 gru 21:21
Niunia85:

chodzi nam o ten trójkąt (te 8 przed chwilą obliczyłeś)
wysokość tego trójkąta (h)=6
więc jak obliczyć pole?
16 gru 21:23
Dariusz: z tego co tu jest to 1/2 * 8 * 6 ale do pola nie trzeba jeszcze tamtego boku ?
16 gru 21:26
Niunia85: | | 1 | |
nie do pola trzeba wziąść |
| , bok i wysokość opadającą na ten bok |
| | 2 | |
a ten trzeci bok, potrzebny byłby do obwodu
16 gru 21:28
Dariusz: aha okey to rozumiem już wielkie Dzięki...

w sumie to proste zadanie
16 gru 21:29
Niunia85: pewnie, że prostę tylko trzeba pomału zrozumieć
16 gru 21:30