wyznacz na prostej k punkt C
Aska: Dane są punkty A=(1,−1) i B=(3,3) oraz prosta k o równaniu y=x+3. Wyznacz na prostej k taki
punkt C, aby pole trójkąta ABC było równe 6.
16 gru 21:05
Aska: mógłby ktoś sprawdzić czy to jest dobre rozwiązanie?
C∊k: y=x+3
C=(x,x+3)
AB=[2,4]
BC=[x
c−1,x
c+3+1]=[x
c−1,x
c+4]
| | ⎧ | 2 4 | |
| 6=1/2| | | ⎩ | xc−1 xc+4] | | |
|
12= |2x
c+8−4x
c+4|
12= |12−2x
c|/:2
|x
c−6|=6
x−6=6 lub x−6=−6
x
c=12 x
c=0
y
c=15 y
c=3
C=(12,15) lub C=(0,3)
16 gru 21:25
uhiuj: ΔΔΔΔΔΔ
11 sty 17:50
lufa5: proszę o lepsze wytłumaczenie
11 sty 17:53
Aska: βΩ∫π koledzy to jest wynik
pozdrawiam
11 sty 17:54