Prawdopodobieństwo
Andrzej: Chciałbym się zapytać czy dobrze to zadanie robię. W sklepie zoologicznym są dwie myszy− biała
i szara.
a) Wiadomo że co najmniej jedna z myszy jest samcem. Jakie jest prawdopodobieństwo że obie
myszy są samcami?
b) Sprzedawca powiedział że biała mysz jest samcem. Jakie jest prawdopodobieństwo że obie myszy
są samcami?
a) B1 − Mysz biała jest samcem B0 − Mysz biała nie jest samcem
S1 − Mysz Szara jest samcem S0− Mysz szara nie jest samcem.
Ω = { B1S1,B1S0,B0S1}
A = {B1S1}
b) Ω = {B1S1,B1S0}
A= {B1S1}
Pytam się dlatego bo pierwszy raz mam zadanie gdzie Przestrzeń zdarzeń elementarnych nie jest
napisana w prost. Danke Szyn za odpowiedz i za poprawienie błędów