jedna z dwóch prostych
Aska: geometria analityczna, będę wdzięczna za pomoc

Jedna z dwóch prostych równoległych przechodzi przez początek układu współrzędnych, a druga
przez punkt A=(1,3). Znajdź równania tych prostych, wiedząc, że odległość między nimi jest
równa
√5.
16 gru 20:30
Zenek:
Jeśli proste równoległe mają równania:
1) y=mx + b
1
2) y=mx + b
2
to odległość między nimi d spełnia warunek:
| |b1 − b2| | |
| =cosα,gdzie α−kąt nachylenia danej prostej
|
| d | |
do osi OX(jej dodatniego kierunku),ale tgα = m
Wobec powyższego; nasze zadanie sprowadza się do poniższego
układu równań:
16 gru 23:26
Zenek:
c.d.−Rozwiązanie łatwo zgadnąć m=2,b=1,proste:y=2x+1,y=2x
16 gru 23:34