zad.40
arciulka93: dany jest trapez abcd o podstawach ab, cd. przedłużenia ramion ad,bc przecinają sie w punkcie
o.mając dane ab=15 cd=12 a =6 oblicz długość odcinka do.
16 gru 20:21
arciulka93:
17 gru 08:51
arciulka93: mogłby mi tkos pomoc ?
17 gru 08:51
Savio:

Najprościej jest narysować rysunek:
Zapewne tam gdzie pisze a=6 powinno być ad=6? Jeśli tak to dane tak jak na rysunku. I co masz
teraz pomysł jak to rozwiązać?
PS. Mam nadzieję, że wszystkie oznaczenia jasne? Nie wiem jeszcze jak zaznaczyć tutaj litery na
rysunku więc je 'namalowałem'
17 gru 10:15
Niunia85: Savio jak dajesz rysuję wyskakuje pole na którym narysowałeś ten trójkąt i jest tam literka "T"
to właśnie są litery i cyfry, poprostu wciskasz najeżdżasz na miejsce w którym ma być napisane
i z klawiatury wpisujesz
17 gru 10:23
Savio: Ok już widzę dzięki ci
17 gru 10:25
jac: a moze tu byc tales

ze 6/15 =x/12
17 gru 10:44
jac: chyba cos porabalem nigdy talesa nie rozumialem
17 gru 10:45
Savio: hehe miałem nadzieję, że odpisze mi mi arciulka, ale skoro już zarzuciłeś przykładem to
wyjściowo powinno wyglądać tak
x/12= (x+6)/15
Obliczenia już są banalne i myślę, że sobie z resztą poradzi
17 gru 10:53
arciulka93: arciulka dziekuje za pomoc
17 gru 23:01
danuta:
11 lis 09:13