U {4x +4}{x+1} = 4 Wykaż, że równanie x^2 + m^2x -m^2 = 0 ma dla każdej liczby
Wiki:
Wykaż, że równanie x
2 + m
2x −m
2 = 0 ma dla każdej liczby rzeczywistej m co najmniej jedno
rozwiązanie.
16 gru 20:17
Wiki: Ktoś mi to rozwiąże? Muszę to mieć na jutro, a nie umiem tego zrobić.
16 gru 20:31
Wiki: Hop, hop. (;
16 gru 20:46
Karol: normalnie liczysz Δ
Δ=m4+4m2
i teraz widzisz, że delta jest dodatnia więc zawsze będzie rozwiązanie (bo masz przy m potęgi
parzyste, więc zawsze da liczbę dodatnią)
16 gru 20:57
Karol: jesli chcesz dokładniej, to musisz zapsiać, że Δ>0 więc to m4+4m2>0, co się rozwiązuje i
wyjdzie ci jakie jest m.
16 gru 21:00
Wiki: Drugie już rozumiem.
A pierwsze zadanie ktoś mi rozwiąże?
16 gru 21:00
Karol: przepraszam błąd ma miec przynajmniej jedno rozwiązanie więc ma być znaczek ≥ a nie >.
przepraszam.
16 gru 21:01
Karol: pierwsze wyjdzie ci, że 0=0. bo wystarczy, że pomnożysz mianownik przez drugą stronę i ci się
wszystko ładnie skróci, i wyjdzie ci 0=0. Więc rozwiązaniem są R\{−1}. Bo musisz najpierw
zrobić dziedzinę, czyli mianownik piszesz, że nie może się równać zero i to co ci wyjdzie
odrzucasz z dziedziny.
16 gru 21:03