?
adi: Dany jest równoległobok ABCD o wierzchołkach A=(3,0), B=(6,4), C=(3,6), D=(0,2).
Oblicz długość obu wysokości równoległoboku.
16 gru 20:12
Gustlik: Najprosciej tak:
1. Liczymy pole równoległoboku z wyznacznika wektorów:
AB
→=B−A=[6−3, 4−0]=[3, 4]
AD
→=D−A=[0−3, 2−0]=[−3, 2]
d(AB
→, AD
→)=
| 3 4|
|−3 2|
=3*2−4*(−3)=6+12=18
Pole P=|d(AB
→, AD
→)|=|18|=18
Liczymy długości obu podstaw (wektory AB
→ i AD
→):
a=|AB|=
√32+42=
√9+16=
√25=5
b=|AD|=
√(−3)2+22=
√9+4=
√13
Liczymy wysokości ze wzoru na pole:
P=ah
1
18=5h
1 /:5
P=bh
2
18=
√13h
2 /:
√13
Sposób obliczania pól trójkąta i równoległoboku z wyznacznika wektorów opisałem tutaj :
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18 .
18 gru 00:53