Oblicz długość odcinka AB
hubal15:
16 gru 20:10
Ulf: Wynik jaki otrzymałem jest dziwny, więc poczekaj aż ktoś mądrzejszy się wypowie.
PB i AP z tw.Pitagorasa
|PB|=
√128
|AP|=16 <− tego nie jestem pewien
stąd
|AB|=
√128+256=
√384
16 gru 20:27
Karol: a ten rysunek jest na pewno dobrze zrobiony?
16 gru 21:19
Karol: jak dla mnie to długość odcinka AB jest równa 2√2. bo tam są chyba trójkąty podobne.APB i ten
mały PCB. wtedy odpowiednie stosunki boków i powinno chyba wyjść.
16 gru 21:24
Karol: nie 2√2 tylko 16√2. co ja bredze, chyba muszę już iść spać. Ale nie jestem pewny.
16 gru 21:26
Bogdan:
| | 8 | | y | |
Z twierdzenia sinusów w trójkącie ACP: |
| = |
| ⇒ y = ... |
| | sin30o | | sin45o | |
Miara kąta ACB jest równa 165
o.
Z twierdzenia cosinusów w trójkącie ABC: x
2 = ...
16 gru 21:40