x^2 + x - 12 > 0 -2x^2 + 5x - 2 ≥ 0
Iza: x2 + x − 12 > 0
−2x2 + 5x − 2 ≥ 0
16 gru 20:03
magda: nierówności kwadratowe
wylicz Δ oraz pierwiastki
wzory na pewno masz
16 gru 20:09
Niunia85: pierwsze
liczymy deltę
Δ=1+48=49
√Δ=7
x1=−3
x2=4
umiesz narysować wykres?
16 gru 20:09
Niunia85: drugi
Δ=25−16=9
√Δ=3
x
2=−2
16 gru 20:11
Niunia85: umiesz narysować?
16 gru 20:12
Iza: a tutaj tylko deltę trzeba?
Fajnie by było jakby mi ktoś pokazał jak się rysuje te wykresy. Pojęcie mniej więcej mam, ale
nie jestem pewna.
16 gru 20:12
Niunia85:

rysunek jest do pierwszego
x∊(−
∞,−4)∪(−3,
∞)
drugi narysuj tutaj sama i sprawdze
16 gru 20:15
Iza: Ok, tylko to sobie rozpiszę.
16 gru 20:18
Iza:

| | 1 | |
Przy pierwszej kropce od lewej powinno być −2, a przy drugiej |
| . Nie umiem tego tam |
| | 2 | |
wstawić, ale chyba jest ok.
16 gru 20:29
Niunia85: oj nie, przy 1/2 też jest "−"
16 gru 20:40
16 gru 20:42
16 gru 20:48
Niunia85: super
16 gru 20:49
Iza: To dzięki za pomoc.
16 gru 20:59