Eta:
zamiast α i β piszę x i y ( dla wygody)
| | x+y | | x−y | |
a= sinx+siny= 2sin |
| *cos |
|
|
| | 2 | | 2 | |
| | x+y | |
b= cosx+ cosy= 2cos |
| *cosU{x−y}{2]
|
| | 2 | |
mnożąc stronami otrzymujemy:
| | x+y | | x+y | | x−y | | x−y | |
a*b= 2 sin |
| *cos |
| *2 cos |
| *cos |
| =
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x−y | |
a*b = sin( x+y) *2 cos2 |
|
|
| | 2 | |
a
2= ( sinx+siny)
2= sin
2x + 2sinx*siny+ sin
2y
b
2= ( cosx+cosy)
2= cos
2x + 2cosx*cosy+ cos
2y
dodając stronami otrzymujemy:
a2+b2= 2 +2( sinx*siny+ cosx*cosy) = 2* [ 1+ cos( x−y)]
| | α | |
ponieważ 1+ cos α= 2 cos2 |
|
|
| | 2 | |
| | α | | α | | α | |
bo ( ze wzoru : cos0 +cosα = 2cos |
| *cos |
| = 2cos2 |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x−y | |
zatem: a2+b2 = 4cos2 |
|
|
| | 2 | |
to:
sin(x+y) = .......... podstaw dane dokończ
poprawna odp: powinna być
najwyraźniej zapomniałeś napisać tej [C[2] w liczniku