długość krawędzi graniastosłupa.
paranoid: 2. Dany jest graniastosłup prawidłowy sześciokątny, którego wszystkie krawędzie mają tę samą
długość. Obj. graniastosłupa jest równa 12 pierwiastków z 3. Wyznacz długość krawędzi tego
graniastosłupa.
16 gru 19:50
Ulf: Ten graniastosłup ma w podstawie sześciokąt foremny. Każda krawędź jest takiej samej długości.
Masz podaną objętość. Wyznacz po prostu objętość tego graniastosłupa w zależności od jakiejś
zmiennej, przyrównaj do podanej objętości i już. W czym masz problem, pomogę.
16 gru 19:54
paranoid: jak dla mnie za mało danych. nie wiem jak to zrobić.
16 gru 19:57
Ulf: W podstawie sześciokąt foremny, który składa się z 6 trójkątów równobocznych. Wzór na pole
| | a2√3 | |
trójkąta równobocznego to |
| . Już wiadomo jak? |
| | 4 | |
16 gru 20:00
paranoid: (a2√3)/4 = P
v= 1/3 * Ppodst. * h
Ppodst = (a2√3)/4 * 6 = (3a2√3)/2
a co z h?
16 gru 20:07
Ulf: Objętość to V=Ppodst.*h, a nie 1/3 * Ppodst. * h
Pole podstawy dobrze wyliczyłeś. Pytasz się co z wysokością, więc nie powiem od razu, tylko
zalecam jeszcze raz przeczytać treść zadania (ta informacja się tam znajduje).
16 gru 20:11
paranoid: przepraszam pomylilam sie, bo podalam wzor na ostroslup

czy wysokośc też rowna się a? bo to sa trojkaty rownoboczne. jak podziele na pol, to bd. miala
bok 1/2a i a, co z ruga przyprostakatny, czyli ta wysokościa? h=a?
16 gru 20:14
Ulf: Pole podstawy dobrze policzyłaś. Wynosi 6*pole trójkąta równobocznego. Wysokość to rzeczywiście
a, bo napisane jest, iż wszyskie krawędzie są takie same (a h to to samo co krawędź boczna w
| | a2√3 | |
tym przypadku). Więc 12√3=6* |
| *a. Powinna ci wyjść krawędź równa 2. |
| | 4 | |
16 gru 20:31
paranoid: uf! wyszło. dziękuję Ci.
16 gru 20:40