POMOCY
Geometryl: Prosta l: Ax+y+5=0 jest prostopadła do prostej k: 2x+4y−13=0. Zatem :
a)1/2
b)A=−2
c)A=4
d)A=13
16 gru 19:39
Geometryl: Prosta l: Ax+y+5=0 jest prostopadła do prostej k: 2x+4y−13=0. Zatem :
a)A=1/2
b)A=−2
c)A=4
d)A=13
16 gru 19:46
Eta:
z warunku prostopadłości prostych danych równaniami ogólnymi
l: A
1x+B
1y+C
1=0
k: A
2x+B
2y+C
2=0
to: A
1*A
2+ B
1*B
2=0
A*2 + 1*4=0 to: A= .......
2/sposób
proste dane w postaci kierunkowej:
| | 1 | | 13 | | 1 | |
k: y= − |
| x + |
| , współczynnik kierunkowy a1= − |
|
|
| | 2 | | 4 | | 2 | |
l: y= −Ax −5, wsp. kierunkowy a
2= −A
proste k i l są prostopadłe jeżeli a
1*a
2= −1
| | 1 | |
to: −A *(− |
| )= −1 => A= .........
|
| | 2 | |
odp: b)
16 gru 19:53