Prostą k przesunięto o wektor
Aska: proszę o pomoc, zadanie z geometrii analitycznej
Prostą k przesunięto o wektor w=[4,3], a następnie otrzymany obraz przekształcono przez
symetrię względem osi OX, uzyskując prostą l o równaniu 2x−3y+6=0.Wyznacz równanie prostej k.
16 gru 19:29
Raina:

Najpierw zaznaczasz na osi znaną tobie prostą 2x−3y+6=0. Następnie jak widać na rysunku
rysujesz obraz tej osi względem osi OX. Tzn., że przesuwasz dwa punkty które należą do prostej
symetrycznie względem osi x, dlatego z punktu (0,2) robi się punkt (0,−2) a z punktu (3,4)
robi się (3,−4). Prowadzisz prostą przez dwa nowe punkty. Dalej przesuwasz ten wykres o wektor
teraz odwrotny niż ten, który został podany w zadaniu, czyli o wektor [−4,−3]. Dlatego znowu z
punktów tym razem (0,−2) i (3,−4) robią się kolejno punkty (−4,−5) oraz (−1,−7). Aby
wyznaczysz równanie prostej k wystarczy te dwa nowe nowe punkty włożyć w układ równań:
−5=−4a+b
−7=−a+b
Odejmujemy stronami i mamy:
2=−3a
−2/3=a
i −7=−(−2/3) +b
−7 −2/3=b
−23/3=b
a więc równanie prostej k wynosi y=−2/3x−23/3
16 gru 19:56
Aska: bardzo dziękuję za obszerne wytłumaczenie
16 gru 20:05