Dominka;p: Cześć, mam problem z zadaniem.. pomóżcie

Jaka jest odległość między środkami okręgów o promieniach 5 cm i 8 cm , gdy:
A.
Okręgi te są styczne zewnętrznie;
B.
Okręgi są styczne wewnętrznie;
C.
Mniejszy okrąg przechodzi przez środek większego;
D.
Większy okrąg przechodzi przez środek mniejszego.
Proszę o pomoc
18 sty 19:05
Mickej: hmmm mogę ci podać odpowiedzi ale widzę że nie chce ci sie nawet tego spróbować bo
napewno dasz rade wystarczy ze sobie to narysujesz to przeciez bedzie widać
18 sty 19:07
Mickej: ale jesli nie to podam ci odpowiedzi
18 sty 19:07
Dominka;p: No wiem ze mozna to narysowac ,ale ja chcę sie nauczyć liczyć z jakiegos wzoru
18 sty 19:14
Mickej: na to chyba nie ma wzorów czytasz zadanie i juz wiesz czy trzeba dodac promienie odjać
czy moze coś innego
18 sty 19:22
ins: https://matematykaszkolna.pl/strona/473.html i pod wzory
18 sty 19:27
18 sty 19:31
mruczek:
wzory Dominika wzory!
1/ IO1O2I= r1 +r2
2/IO1O2I= I r1 - r2I
3/ IO1O2I= r ---- mniejszego
4/ IO1 O2I = r ---wiekszego
18 sty 19:32
Dominka;p: Mruczek dziękuje

wielkie dzięki
18 sty 19:37
Dominka;p: Czyli np 1 to ma byc 8+5=13 ? I koniec?
18 sty 19:38
Mickej: wzór tak skomplikowany ze sama nie jesteś w stanie wymyślić
18 sty 19:42
%3Cpre%3E%3Cb%3EDominka%3Bp%3A%3C%2Fb%3E%20Prosz%C4%99%20si%C4%99%20tu%20ze%20mnie%20nie%20%C5%9Bmia%C4%87%20bo%20mnie%20na%20tych%20lekcjach%20nie%20by%C5%82o%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fjezyk2.gif%22%3E%0A%3C%2Fpre%3E
18 sty 20:00
Dominka;p: Proszę się tu ze mnie nie śmiać bo mnie na tych lekcjach nie było
18 sty 20:00
asia: żeby mi ktoś chciał pomóc
18 sty 20:12