trygonometria.
Mihau: Wyznacz zbiór wartości funkcji:
f(x)=sin2xcos4x+sin4xcos2x
16 gru 19:17
Amaz:
[0,2], ale nie jestem pewny.
16 gru 19:19
Mihau: sama odpowiedź mi nie wystarczy jeszcze w dodatku nie pewna. wytłumacz jak umiesz.
16 gru 19:21
no:
No jednak powiedzialem zle
16 gru 19:23
Grześ:
sin
2xcos
2x(cos
2x+sin
2)=(sinx*cosx)
2
| | 1 | | 1 | |
i teraz wg mnie sinx * cos x ma największą wartość przy sinx = |
| oraz cosx= |
| |
| | √2 | | √2 | |
Wtedy byłąby określona górna granica, pomyślę jeszcze nad dolną

16 gru 19:23
Grześ: Faktt, już wiem

16 gru 19:25
Amaz:
16 gru 19:25
Grześ: | | 1 | | 1 | |
sinx*cosx= |
| *2sinx*cosx= |
| *sin2x |
| | 2 | | 2 | |
Teraz do kwadratu
sin2x∊<−1,1>
16 gru 19:26
Grześ: co o tym Amaz sądzisz

16 gru 19:27
Amaz:
Jak dla mnie OK. Odpowiedz jest dobra, bo sprawdziłem w programie
16 gru 19:29
Amaz:
Sposób też OK, bez pochodnych, więc zalicza się do pomysłowych
16 gru 19:29
Grześ: hihi, ale ładnie strzeliłeś Amaz

16 gru 19:29
Grześ: a pewnie byś z pochodnych liczył


Jakoś wpadłem na pomysł zwinięcia do wzoru i jakoś dało radę
16 gru 19:30
Amaz:
No pochodne to ja traktuję jako ostatni ratunek

Ja dopiero z mrozu wróciłem i jeszcze
nierozgrzany jestem
16 gru 19:31
Grześ: aha, rozumiem. Da się radę jakoś.
16 gru 19:32
Mihau: Czyli zbiór wartości to zbiór domknięty od 0 do 1/4?
16 gru 19:35
Grześ: tak
16 gru 19:35
Mihau: To zbiorę to w przysłowiową "kupę", bo w kupie siła a wy ostatecznie napiszcie czy dobry zapis
itp

.
f(x)=sin
2xcos
4x+sin
4xcos
2x =
= sin
2xcos
2x(cos
2x+sin
2x)=
=(sinxcosx)
2=
=(
122sinxcosx)
2=
=(
12sin2x)
2 − i to równanie rozwiązujemy
sin2x ∊<−1;1>
12sin2x ∊ <−
12;
12>
(
12sin2x)
2 ∊ <0;
14>
16 gru 19:45
Grześ: taaak, właśnie tak to ma być

16 gru 19:54
Mihau: Dzięki, jesteś wielki. Zadanie z Kiełbasy tak na marginesie.
16 gru 19:56
Mihau: Jeszcze jedno pytanie. Dlaczego sin2xcos2x(cos2x+sin2x)=(sinxcosx)2 ?
16 gru 21:05
hRs: Ponieważ:
sin2x + cos2 = 1 − jedynka trygonometryczna
sin2x*cos2x = (sinx*cosx)2
18 lut 19:49
Bydgoski: 12sin2x ∊ <−12 ; 12 >
Ale jak ty podniosłeś po kwadratu ten przedział że po podniesieniu −12 wyszło ci 0 ?
(12sin2x)2 ∊ <0;14>
17 cze 08:31
Sushi:
Masz przedział <−12 ;0) ∪ {0} ∪ (0 ; 12 >
Pierwszy i trzeci daje liczby dodatnie (0; 14 > jak podniesiesz do kwadratu
Z zero do kwadratu daje 0
17 cze 08:41
Bydgoski: Dzięki
17 cze 08:45