wyrażenia wymierne
KASIA.: Pomóżcie...
1. Rozwiąż równanie. Zapisz, dla jakich x nie ma ono sensu liczbowego.
Nie wiem czy dobrze to robię .... ale robię tak:
a) 2x≠0 czyli x≠−2 i 5x≠0 czyli x≠−5
i teraz robię proporcją:
6x=25x
25x−6x=0
19x=0 /: 19
x=0
tak ma być ? ; /
16 gru 18:47
Aska: 2x≠0 to jest x≠0 i 5x≠0 to jest x≠0
16 gru 18:51
marzena: Równania tego typu zazwyczaj mnoży się na krzyż .
16 gru 18:52
Aska: w drugim założenia dobrze
16 gru 18:52
Aska: b)
zał: x≠−2 i x≠2
x(x−2)=3(x+2)
x2−2x=3x+6
x2−5x−6=0
Δ=49,√Δ=7
x1=−1 ∨x2=6
16 gru 18:57
KASIA.: no tak mi wychodzi ale inaczej jest w odpowiedziach .. ; /
a `a` est dobrze
16 gru 19:04
KASIA.: w odpowiedziach jest że w `b` ,a być tak: 3, dla x∊{−2,2}
skąd ta trójka ?
16 gru 19:17
KASIA.:
16 gru 20:16
kasia:
16 gru 20:21