sinx = -1/2 to jest 7/8π lub 11/8π.
asd: z kąd mam wiedzieć że sinx = −1/2 to jest 7/8π lub 11/8π. Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.
16 gru 18:35
wx99: spójrz na wykres sinusa
16 gru 18:40
asd: no ok tylko tam nie mam napisane ile to będzie a miarki w oku nie mam
16 gru 18:43
16 gru 18:45
bart: sinx=1/2 to jest podstawa

i to ze sie powtarza co 2kπ a co π zmienia sie "znak" to... tez
podstawa
16 gru 18:46
wx99: ale jak na moje sinx= 1/2 to
sinx=sin (−π6)
x= (−π6) + 2kπ ⋁ x= π − (−π6) + 2kπ= 7π6 + 2kπ
16 gru 18:46
asd: huh no tak

to już wiem co mam źle.
Dzięki
16 gru 18:50