stereometria
Fela:D: tylko pytanie....
Skąd mam wiedzieć która to przekątna?

Podstawą ostrosłupa jest równoległobok o bokach
długości 3cm i 7 cm którego jedna z przekątnych ma 6 cm długości...
16 gru 18:28
bart:

chyba widac ze x jest wiekszy od 7, nie?;> a wiec bedzie ta druga
16 gru 18:32
Fela:D: No dobra

ale...np jak mam boki dlugosci..13 i 37 a przekatna 40 to wtedy tez cos widac?
16 gru 18:36
bart: widac

bo dluzsza przekadna zawsze bedzie dluzsza od dluzszego z bokow i a krotsza przekatna
bedzie krotsza od dluzszego z bokow, słońce
16 gru 18:38
bart: przekadna −.− soprry
16 gru 18:39
bart: sprry*
16 gru 18:39
bart: juz nic

no ale masz racje.. im dluzsze boki, tym mniej widoczne^^
16 gru 18:40
Fela:D: a ja sie tyle 'nakombinowałam'

hehh..
a jeszcez pytanie co do calego zadania

bo mi nie wychodzi znaczy nie wiem do konca jak zrobić.
Podstawą ostrosłupa jest równoległobok o bokach 3 cm i 7 cm, którego jedna z przekątnych ma 6
cm długości. Spodkiem wysokości ostrosłupa jest punkt przecięcia przekątnych podstawy.
Wysokość ostrosłupa ma długość 4 cm. Oblicz długość krawędzi bocznych ostrosłupa.
Obliczylam niby cos kąta ostrego..i pasowało by wyliczyc druga przekatna ale nie wiem za
bardzoo jak

a tak apropo..gdy takie zadanie bedzie powiedzmy na maturze to trzeba to raczej udowodnic ktora
to przekatna

a nie ze sobie wymyslisz bo widac

tak mi sie wydaje
16 gru 18:45
bart: tak jak wiadomo ze jeden bok w trojkacie nie moze byc wiekszy od pozostalych, tak samo wiadomo
ze jedna dluzsza przekatna w rownolegloboku jest dluzsza od dluzszego boku, i odwrotnie

nie
wiem czy jest jakies twierdzenie na to, ale tak po prostu jest
16 gru 18:49
Fela:D: Oki

moze i masz racje

jadnak u nas na lekcji z tymi liczbami 13,37 i 40 chciala dowod dlaczego ta jest o dlugosci
40

Hm a dostane jakas wskazowke do tego zadania?

16 gru 18:51
bart: 3
2 + 4
2=x
2 widzisz to?
16 gru 18:52
Bogdan:
W równoległoboku:
a, b − długości boków,
e, f − długości przekątnych.
W każdym równoległoboku zachodzi zależność: e2 + f2 = 2(a2 + b2)
W tym zadaniu: e2 + 36 = 2*(49 + 9) ⇒ e2 = 80 ⇒ e = 4√5
16 gru 18:56
Fela:D: no tak to widze

ale jak wyznaczyc druga przekatna podstawy by wyznaczyc pozostale dwie
krawedzie?
16 gru 18:58
Fela:D: OKI

Już rozumiem

dziekuje baaaaaaaaaardzo

niby zadanie bylo z gwiazdka a tu nie takie trudne


Bardzo Wam dziekuje!
16 gru 18:59
bart: juz masz dlugosc drugiej przekatnej wiec zrobisz sama, bo umiesz

tylko napisze ze wyjdzie 5 i
6
16 gru 19:01
Fela:D: I wyszlo

Dzięki
Bart
16 gru 19:13