praw
Aga: Rzucamy dwukrotnie kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń A,B, C.
A−polega na tym ze w pierwszym rzucie wypadło 6 oczek.
B−polega na tym ze suma wyrzuconych oczek w obu rzutach jest wieksza od 8
C− polega na tym ze iloczyn wyrzuconych oczek w obu rzutach wynosi 12
16 gru 18:21
magda: jest 36 możliwości przy dwukrotnym rzucie kostką do gry
zatem moc Ω to 36
A={(6,1)(6,2)(6,3)(6,4)(6,5)(6,6)} 6 możliwości
B={(3,6)(4,5)(4,6)(5,4)(5,5)(5,6)(6,3)(6,4)(6,5)(6,6)} jest 10 możliwości
C={(2,6)(3,4)(4,3)(6,2)} 4 możliwości