walec
Paulina: Przekątna d prostokata bedacego przekrojem osiowym walca ma dlugosc 12cm i tworzy z jego
podstawa kąt a(alfa)=30stopni.Oblicz Pc tego walca
16 gru 18:15
dero2005:

Oznaczenia
d −przekątna przekroju osiowego walca = 12 cm
α = 30°
h − wysokość walca
r − promień walca
hd = sin α ⇒ h =d*sin α = 12*
12 = 6 cm
2rd = cos α ⇒ 2r =d*cos α = 12*
√32 = 6
√3
r =
6√32 = 3
√3 cm
P
c − pole pow całkowitej
P
c = 2*π*r
2 + 2πr*h = 18π(3+2
√3) cm
2
16 gru 19:51
jojook:

dupa
8 cze 23:14
jojook:

♀♂♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
8 cze 23:17