procent składany, dobrze?
adaś: Pan Jan złozył do banku 5000 zł. Po 18 m−ce bank wypłacił 5495,52 zł. Jakie jest oprocentowanie
w skali roku jeśli bank kapitalizuje odsetki co pół roku.
5000+(1+p)3=5495,52
(1+p/2)3 = 5495,52/5000
(1+p/2)3 = 1,0991
(1+p/2)3 = 1,0323
1+p/2 = 0,032 /*2
p=0,064
p=6,4
czy dobrze wszystko policzyłem?
16 gru 17:41
Eta:
tak
16 gru 17:45
bart: przyznaj sie ze chciales sie pochwalic

i 5000* a nie +
16 gru 17:50
Fjodor: jak z 1,0991 wdzielo sie 1,032 ?
16 gru 17:58
Fjodor: i skad 1,032 później 0,032

?
16 gru 19:24