Obwód kuli.
Lena: Objętość piłki jest równa 972πcm3. Oblicz z dokładnością do 1 cm2 ile skóry potrzeba na
uszycie takiej piłki. Obliczenia wykonaj przyjmując, że doliczamy 20% skóry na szwy
16 gru 17:40
bart: 972π=4/3πr3
r3=729
r=9
pole pow=4πr2≈1017 cm2
1017 + 20%*1017=1220cm2
16 gru 17:55
Lena: dzięki
16 gru 18:03
dero2005:
V − objętość piłki
V = 43πr3
r =3√3V4π = 93√π
S = 4πr2 = 4*π(93√π)2 = 324*3√π
Dodatkowa powierzchnia na szwy
S*1,2 = 388,8 * 1,46459 = 569,43 = 569 cm2
16 gru 18:06
dero2005:
nie zauważyłem w zadaniu π i wyszly głupoty sorry
16 gru 18:07
dero2005:
dokładnie powinno być 1221 cm2 gdyż powinno się zaokrąglać na końcu działań a nie w środku
4*π*92*1,2 = 1220,83 ≈ 1221
16 gru 18:12
Lena: dzięki, a pomożesz mi z reszta zadań?
16 gru 18:15