Pole powierzchni całkowitej stożka.
Lena: Kąt rozwarcia stożka ma miarę 60 stopni, a wysokość 15 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej
stożka.
16 gru 17:37
dero2005:

Oznacz.
h − wysokość = 15 cm
r − promień podstawy
l − tworząca stożka
Z trójkąta
rh = tg 30° ⇒ r = h*tg 30° = 15*
√33 = 5
√3 cm
hl = cos 30° ⇒ l =
hcos 30° = 10
√3 cm
P
c − pole powierzchni calkowitej
P
c = πr(l+r) = π*5
√3(10
√3+5
√3) = 225
√3 cm
2
16 gru 18:51
Lena: co to tg i cos?
16 gru 19:16
dero2005:

tangens α =
ab
cosinus α =
bc
sinus α =
ac
tg 30° =
√33
cos 30° =
√32
16 gru 19:26