.
puniaa: sprawdź czy liczba a jest pierwiastkiem wielomianu,prosze o pomoc
f(x)=2x3−x3−5x−2
a=−1
prosze o pomoc
16 gru 17:24
fajny: to proste. a jest pierwiastkiem wielomianu f(x) ⇔ f(a) = 0
wstawiasz sobie f(−1) = 2*(−1)−1−5*(−1)−2 = −2−1+5−2 = 0
więc −1 jest pierwiastkiem tego wielomianu
PS: tam w treści IMO powinno być f(x) = 2x3−x2−5x−2
16 gru 17:28
puniaa: tak racja przepraszam za błąd,i wielkie dzięki za wytłumaczenie,mam tu pare przykładów jeszcze
to postaram się je sama zrobic
16 gru 17:31