matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sprowadzanie do najprostrzej postaci
Pan Pikuś:
Sprowadź do najprostrzej postaci
k − 1
2k
*
k
2
+ k
k
2
− 1
16 gru 17:03
Godzio:
k ∊ R − {−1,0,1}
k − 1
2k
2
*
=
k(k + 1)
(k − 1)(k + 1)
(k + 1)
2
16 gru 17:08
R.W.STILL.16l;/:
k
2
−1=(k+1)(k−1) po ustaleniu Dziedziny skracamy
2k
2
=
k(k+1)(k+1)
(k+1)
2
16 gru 17:09