matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomóżcie mi rozwiązać taki układ równań
gregor:
a+aq+aq
2
=65 aq+10=
a+aq
2
2
16 gru 16:58
magda:
a+aq+aq
2
=65
a+aq
2
aq+10=
\2
2
a+aq+aq
2
=65 2aq+20= a+aq
2
a+aq+aq
2
=65 −a+2aq−aq
2
=−20 3aq=45\3 aq=15
15
a=
q
a+aq+aq
2
=65
15
15
15
+
q+
q
2
=65\q
q
q
q
15+15q+15q
2
=65q 15q
2
−50q+15=0\5 3q
2
−10q+3=0 Δ=100−36=64
√
Δ
=8
10−8
1
q
1
=
=
6
3
10+8
q
2
=
=3
6
15
15
a
1
=
=
=45
q
1
1
3
15
15
a
2
=
=
=5
q
2
3
16 gru 17:59