rozwiąż równanie
tom12: Błagam pomóżcie mi rozwiązać ten przykład. pilne
Rozwiąż równanie
(x²−6x+9)(x−5)≤0
16 gru 16:27
already: (x−3)2(x−5)
(−nieskoń ; 5 >
16 gru 16:32
Michau:

(x−3)
2(x−5)≤0
x∊(−
∞,5>
16 gru 16:32
tom12: ale ja nie wiem jak to rozwiązać
16 gru 16:33
Niunia85: x2−6x+9 zawijasz w wzór skróconego mnożenia
widzisz to?
16 gru 16:36
Niunia85: będzie wtedy (x−3)2
16 gru 16:37
tom12: nie, nie rozumiem tego zadania czy ktoś by mi mógł pomugł to rozwiązać błagam
16 gru 16:38
tom12: ale ja potrzebuje cała zadanie , niewiem od czego tu zacząć , błagam rozwiąze mi ktoś plis jest
to bardzo dla mnie ważne
16 gru 16:39
Niunia85: zadanie jest źle zrobione, pomogę Ci po kolei
najpierw skoro nie widzisz tego wzoru to policzymy delte, mam nadzieje że wiesz jak się ją
liczy
16 gru 16:40
Niunia85: x2−6x+9=0
Δ=b2−4ac
Δ=62−4*9*1=36−36=0
delta wyszła zero więc jest jeden pierwiastek
16 gru 16:42
Niunia85: jak narazie rozumiesz?
16 gru 16:42
16 gru 16:45
Niunia85: mamy już jeden pierwiastek z tej nierówności teraz drugi nawias (x−5)
16 gru 16:45
tom12: tak i co dalej

?
16 gru 16:46
Niunia85: przyrównujemy do 0 więc x−5=0
x=5
i tym sposobem mamy te dwa pierwiastki
x1=3 i x2=5
16 gru 16:47
tom12: i teraz co jeszcze robimy

?
16 gru 16:47
Niunia85: teraz zaznaczamy te punkty na osi (pamiętając że przy pierwszym nawiasie był "kwadrat" więc
będzie w punkcie trzy odbicie)
16 gru 16:48
tom12: aha oki, czyli rysujemy taki obrazek jak jest po wyżej co?
16 gru 16:49
Niunia85:
16 gru 16:49
Niunia85: zaczynamy rysować od lewej strony od góry, ponieważ tam gdzie była najwyższa potęga przy X było
dodatnie
gdyby było ujemne rysowalibyśmy od dołu
16 gru 16:50
Niunia85: miało być ≤więc kółko na wykresie przy 5 ma być zamalowane (nie zauważyłam)
16 gru 16:51
Niunia85: wszystko jasne, czy jeszcze coś wytłumaczyć?
16 gru 16:52
tom12: Bardzo dziękuję za pomoc bardzo mi pomogłąś dziękuję
16 gru 16:52
Niunia85: nie ma sprawy
16 gru 16:53
tom12: x∊ a to jakie tu bedzie

?
16 gru 16:58
Niunia85: x∊<5,∞)
16 gru 17:01
tom12: ok, dziękuję
16 gru 17:04