jest to funkcja kwadratowa wielomiana
rafał: (x2 −6x+9) (x−5) ≤ 0
pomóżcie rozwiącać funkcje kwadratową nierówności (obliczenia + rysunki) dziuk
16 gru 16:11
Niunia85:

(x−3)
2(x−5)≤0
x
1=3
x
2=5
x∊<5;
∞)
16 gru 16:18
rafał: hej niunia85 czy ta odpowiedz co mi napisałas to jest do mojego zadania
i proszę kogoś jeszcze o rozwiązanie czy ktoś by pomógł
16 gru 19:16
Niunia85: wygryziny

czego nie rozumiesz?
16 gru 22:39
Gustlik: Niunia − masz dodatni współczynnik kierunkowy (czyli pierwszy wyraz) tego wielomianu, bo
x2*x=x3, więc prawe ramię wykresu idzie do góry, a nie w dół. Odbicie rzeczywiście w 3, bo
2−krostny pierwiastek. Zrób symetrię tego wykresu względem osi OX, wtedy będzie dobrze.
16 gru 22:52
Niunia85: nas uczyli że zaczyna sie od lewej strony, więc zrobiłam od góry z lewej strony
16 gru 22:56
Eta:
Jeżeli rysujesz wykres od lewej strony, to w tym przypadku
rysujesz go od
dołu
otrzymyjesz to, o czym mówi
Gustlik
16 gru 23:03
Niunia85: ja rozumiem o czym wy mówicie, ale nas uczyli że jak jest + przy kierunkowym to ma być od góry
lewej strony
16 gru 23:13
Eta:
echhh..... coś Ci się
Niunia pokręciło

( −)
2* (−) =
− −−−− rys. od lewej od
dołu
16 gru 23:19
Gustlik: Najprostsza zasada rysowania wykresów wielomianów − to ZASADA PRAWEGO RAMIENIA: pierwszy wyraz
dodatni − PRAWE RAMIĘ DO GÓRY, pierwszy wyraz ujemny − PRAWE RAMIĘ W DÓŁ. Ten pierwszy wyraz
pełni więc funkcję współczynnika kierunkowego, tak jak w funkcji liniowej czy kwadratowej, bo
ma wpływ na kierunek wykresu. Zasadę tę świetnie opisał Jakub na stronie
https://matematykaszkolna.pl/strona/142.html − pkt. 5, tyle
tylko, że Jakub nie użył tutaj nazwy "ZASADA PRAWEGO RAMIENIA", Ale jest to WSPÓLNA własność
wszystkich wielomianów.
17 gru 00:57