matematykaszkolna.pl
jest to funkcja kwadratowa wielomiana rafał: (x2 −6x+9) (x−5) ≤ 0 pomóżcie rozwiącać funkcje kwadratową nierówności (obliczenia + rysunki) dziuk
16 gru 16:11
Niunia85: rysunek(x−3)2(x−5)≤0 x1=3 x2=5 x∊<5;)
16 gru 16:18
rafał: hej niunia85 czy ta odpowiedz co mi napisałas to jest do mojego zadania i proszę kogoś jeszcze o rozwiązanie czy ktoś by pomógł
16 gru 19:16
Niunia85: wygryziny czego nie rozumiesz?
16 gru 22:39
Gustlik: Niunia − masz dodatni współczynnik kierunkowy (czyli pierwszy wyraz) tego wielomianu, bo x2*x=x3, więc prawe ramię wykresu idzie do góry, a nie w dół. Odbicie rzeczywiście w 3, bo 2−krostny pierwiastek. Zrób symetrię tego wykresu względem osi OX, wtedy będzie dobrze.
16 gru 22:52
Niunia85: nas uczyli że zaczyna sie od lewej strony, więc zrobiłam od góry z lewej strony
16 gru 22:56
Eta: Jeżeli rysujesz wykres od lewej strony, to w tym przypadku rysujesz go od dołu otrzymyjesz to, o czym mówi Gustlik emotka
16 gru 23:03
Niunia85: ja rozumiem o czym wy mówicie, ale nas uczyli że jak jest + przy kierunkowym to ma być od góry lewej strony
16 gru 23:13
Eta: echhh..... coś Ci się Niunia pokręciło emotka ( −)2* (−) = −−−− rys. od lewej od dołu
16 gru 23:19
Gustlik: Najprostsza zasada rysowania wykresów wielomianów − to ZASADA PRAWEGO RAMIENIA: pierwszy wyraz dodatni − PRAWE RAMIĘ DO GÓRY, pierwszy wyraz ujemny − PRAWE RAMIĘ W DÓŁ. Ten pierwszy wyraz pełni więc funkcję współczynnika kierunkowego, tak jak w funkcji liniowej czy kwadratowej, bo ma wpływ na kierunek wykresu. Zasadę tę świetnie opisał Jakub na stronie https://matematykaszkolna.pl/strona/142.html − pkt. 5, tyle tylko, że Jakub nie użył tutaj nazwy "ZASADA PRAWEGO RAMIENIA", Ale jest to WSPÓLNA własność wszystkich wielomianów.
17 gru 00:57