Funkcja kw
Kaja: W trój. prost. stosunek dlugosci przyprostokatnych wynosi 5:12 a przeciwprost. 26. Oblicz
dlugosc tych przyprostok.
16 gru 15:44
Niunia85: (5x)2+(12x)2=262
25x2+144x2=676
169x2=676
x2=4
x=2
pierwsza przyprostokątna 5x=5*2=10
druga 12x=12*2=24
16 gru 15:50
Niunia85: (5x)2+(12x)2=262
25x2+144x2=676
169x2=676
x2=4
x=2
pierwsza przyprostokątna 5x=5*2=10
druga 12x=12*2=24
16 gru 15:50
Kaja: Liczbę 16 rozłóż na takie 2 składniki, aby ich suma kwadratów była jak najmniejsza.
Mamy równanie y2−32y+256=0.
Wiem, że największa wartość jest dla −b/2a. A najmniejsza? −delta/4a nie pasuje bo wychodzi 0 a
ma wyjść 8
16 gru 15:57
Zenek:
Gdzie ;y2 −32y +256 ,jak tam powinno być 2x2 −32x + 256 = 0 ⇔ ( 16 − x )2 + x2 =0
−b2a =324=8 −dla powyższej paraboli to minimum ,[ xmin ]
16 gru 16:30