Adusia: a) Wartość wielomianu W(x) = x3 + rx2 + sx + t dla x = 1 wynosi -2, czyli W(1) = -2.
Wiadomo też, że W(-1) = -10 i W(0) = -4. Znajdź wartości współczynników r,s,t.
b) Dany jest wielomian W(x) = ax5 + bx2 + c. Znajdź wartości współczynników a,b oraz c,
jeśli wiadomo, że W(√2) = 4, W(-√2) = -12 i W(0) = -10.
Proszę o pomoc!
18 sty 18:23
mruczek:
podstaw za x = 1 do W(x)
w(1)= 1 +r +s +t
r+s +t +1= - 2 to r+s+t= -3
W(-1)= -1 +r - s +t
czyli
r -s +t = 1 - 10 to r -s +t = - 9
W(0)= 0 +0 +0 +t to
t= - 4
wstaw za t= - 4 do dwu poprzednich równań
i rozwiąż układ z r i s
dasz radę !
w 2/zad. identycznie!
nie pomyl sie przy podnoszeniu pierwiastków do potegi!
t= - 10 to juz widać! wiesz juz jak sobie poradzić
POwodzenia juz proste!
18 sty 20:19