matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Czy da to sie jakos przeksztalcic??
S3min:
√
1+sinx
jak to przekształcic aby zliwidowac pierwiastek
?
16 gru 14:37
Niunia85:
tgx
1
tgx*ctgx=1 i sinx=
i tgx=
ctgx
ctgx
√
tgx*ctgx+
tgx
ctgx
teraz wspólny mianownik
tgx*ctg
2
x
tgx
√
+
(wszystko pod pierwiastkiem)
ctgx
ctgx
tgx(ctg
2
c+1)
√
ctgx
ctg
2
x+1
√
ctg
2
U{
√
ctg
2
x
+
√
1
}{
√
ctg
2
x
i już teraz bez pierwiastka
ctgx+1
ctgx
16 gru 14:52