monotonicność i ograniczoność ciągu
Kacper: Zbadaj monotoniczność ciągów i czy jest on ograniczony
an= n2n + 1
Najpierw badam monotoniczność:
an+1 = n+12 (n+1) + 1 = n+12n +3
an+1 − an= n+12n +3 − n2n +1 =
=(n+1)(2n + 1)−(n)(2n+3)(2n + 3)(2n+1) =
= 14n2 + 8n + 3
an+1 − an> 0 czyli będzie jednak ciąg rosnący
lim n2n +1 = 12
n−> ∞
wychodzi mi 13 ≤ an <12
Ciąg jest ograniczony z góry przez 12 i z dołu przez 13
Bardzo proszę o sprawdzenie.
16 gru 14:01
sushi_ gg6397228:
i na grzyba zakladasz nowy watek, pisz w tamtym "U" duza litera , a nie mała to bedzie widac
ułamek
16 gru 14:06