monotoniczność i ograniczenie ciągu
Kacper: Zbadaj monotoniczność ciągów i czy jest on ograniczony
an=
n 2n + 1
Najpierw badam monotoniczność:
a
n+1 = n+1 / 2 (n+1) + 1 = n+1 / 2n +3
a
n+1 − a
n
n+1 / 2n +3 − n / 2n +1 = (n+1) (2n + 1) − (n) (2n+3) / (2n + 3) (2n+1) = 1 / 4 n
2 + 8n + 3
Ciąg malejący (dla wszystkich n należących do N)
lim n/ 2n +1 = n/n / 2 + 1/n = 1/2
n−>
∞
wychodzi mi 1/2 < a
n ≤1/3
Ciąg jest ograniczony z góry przez 1/3 i z dołu przez 1/2.
Coś tu mam źle.

Czy mógłby mi ktoś to sprawdzić i powiedzieć, gdzie zrobiłam błąd?