Dla jakiej wartości parametru m
misieeeek: Dla jakiej wartości parametru m równanie x * Ix −1I = m +1 ma dwa rozwiązania?
16 gru 12:56
sushi_ gg6397228: narysuj lewa strone w ukladzie wspolrzednych
a potem prosta y=m+1 musi przeciac w dwoch miejscach "ala parabole"
16 gru 12:59
Krystian : ja bym rozbił rozbił funkcję na 2 różne dla dwóch dziedzin (tak jak się to robi z wartością
bezwzględną)
dla x<1, −x2+x −(m+1)=0 oraz dla x≥1 x2−x−(m+1 )=0
zrobił założenie Δ ≥0 bo w tedy funkcja ma 2 miejsca zerowe i dla tej nierówności wyliczył
parametry m
16 gru 14:22