Wyznacz wartości funkcji trygonometrycznych dla kątów alfa i beta.
Monika: Rozwiąż trójkąt prostokątny wiedząc, że tg α = √5
16 gru 12:53
sushi_ gg6397228:
jak rozwiąże trójkąt , to Kto go potem zwiąże
zadanie podobne byly na forum −−> wystarczy poszukac
16 gru 12:58
Monika:

Szukam i szukam na tym forum i nie umiem znaleźć

Może z jakąs podpowiedzią uda mi się to rozwiązać..
tg α =
√5
a
− =
√5
b
16 gru 14:17
sushi_ gg6397228:
a=
√5 x
b=x
| a | |
| = √5 ( wiec boki musimy zapisac jako wielokrotnosc jakiejs liczby np"x") |
| b | |
c=.... z Pitagorasa
16 gru 14:21
16 gru 14:24
Monika: a2 + b2 = c2
(√5x)2 + x2 = c2
5x2 + x2 = c2
6x2 = c2
c = 6x
dobrze?
16 gru 14:37
sushi_ gg6397228: c=√6 x
16 gru 14:38
roman:

Oblicz pole trójkąta ^^
10 wrz 21:54