matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równania :
barci:
Rozwiąż równania: a) 2x³−3x²+x=0 b) x³−12x²−2x+24=0
16 gru 12:32
Niunia85:
a) x(2x
2
−3x+1)=0 od razu widać że x
1
=0 a z nawiasu liczymy delte wyniesie 1 i liczymy dwa pierwiastki
1
x
2
=
2
x
3
=1 b) x
2
(x−12)−2(x−12)=0 (x−12)(x
2
−2)=0 (x−12)(x−
√
2
)(x+
√
2
)=0 x
1
=12 x
2
=
√
2
x
3
=−
√
2
16 gru 12:43