matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg arytmetyczny - zadania
Angelaaaa:
a
1
Wyznacz ciąg arytmetyczny, jeśli a
2
+ a
4
= 8 i
= 6
a
2
16 gru 12:15
Niunia85:
a2+a4=8 a
1
+r+a
1
+3r=8 2a
1
+4r=8 /:2 a
1
+2r=4 (a3)
a
1
=6 /*a
1
+r
a
1
+4
a
1
=6a
1
+6r 5a
1
=−6
−6r
a1=
5
a
1
podstawiamy do a
3
−6r
+2r=4 /*5
5
−6r+10r=20 4r=20 /:4 r=5
−6r
−30
a1=
=
=−6
5
5
a1=−6 a2=−6+5=−1 a3=−1+5=4 a4=4+5=9 itd.
16 gru 12:39
Angelaaaa:
Wielkie dzięki
16 gru 12:52
Niunia85:
nie ma sprawy
16 gru 12:54