równanie kwadratowe
dero2005:
proszę po kolei jak się takie robi
| 18x+7 | | 30 | | 13 | |
| = |
| − |
|
|
| x3−1 | | x2−1 | | x2+x+1 | |
16 gru 08:33
JeyAr: po pierwsze ustalić musisz wspólny mianownik....no i oczywiście założenia do zadania...
16 gru 08:34
JeyAr: założenia:
x3−1≠0
x2−1≠0
x2+x+1≠0
16 gru 08:35
JeyAr: czyli x≠1 i x≠−1
16 gru 08:35
JeyAr: wspólny mianownik to:
(x−1)*(x+1)*(x2+x+1)
16 gru 08:39
JeyAr: | (18x+7)*(x+1) | | 30*(x2+x+1) | |
| = |
| − |
| (x−1)(x+1)(x2+x+1) | | (x+1)(x−1)(x2+x+1) | |
| | 13*(x+1)(x−1) | |
|
| |
| | (x+1)(x−1)(x2+x+1) | |
16 gru 08:45
JeyAr: potem powymnażać wszystko trzeba....
16 gru 08:45
JeyAr: poprzenosić na lewą stronę i przrównać wszystko do zera...
16 gru 08:46
JeyAr: jeśli sie nie pomyliłem powinno wyjść:
| x2−5x−36 | |
| =0 |
| (x+1)(x−1)(x2+x+1) | |
16 gru 08:53
JeyAr: w liczniku masz f. kwadratową...delta etc....
czyli wyjdzie...
| (x+4)(x−9) | |
| =0 |
| (x+1)(x−1)(x2+x+1) | |
16 gru 08:54
JeyAr: a to jest równe zero tylko wtedy gdy licznik jest zerem....
(x+4)(x−9)=0
x=−4 lub x=9
16 gru 08:55
JeyAr: ale proponuję ci to sprawdzić na papierze bo ja to tak trochę w pamięci liczę...i mogłem sie
pomylić
16 gru 08:55
dero2005:
czyli to nie jest nie do zrozumienia dzięki
16 gru 18:38