chcę sprawdzić jeszcz coś takiego :)
oliwa: Wyznacz ciąg arytmetyczny mając dane : a3 =6 i a12 = − 32
16 gru 00:56
16 gru 00:58
Eta:
a12−a3= 9r , r=........
a1= a3 −2r =........
an= a1+(n−1)*r
an=........
16 gru 01:00
oliwa: moze mi ktoś powiedzieć czy wyszło mi dobrze : a
1= − 2,4 i r= − 4,2 ? Proszę o pomoc ,bo
nie wiem czy w a
1 ma być minus czy plus ?Od tego zalezą moje dalsze obliczenia
16 gru 23:50
Savio:
−32−6= 9r
9r= −38
r= −38/9
a1= 6−2(−38/9)
a1= 6+ 76/9
a1= 14 4/9
17 gru 11:17
oliwa: no tak to by się zgadzało ,bo mi wyszło 14,4 (po dodaniu 6+8,4 ) nie dokładnie .Czyli jak
zostawię tow ułamku to wyjdzie mi dokładniej .Super .


! Dzięki
17 gru 12:20