rozwiaż równanie :):):)proszę o pomoc ,bo nie wiem czy obliczyć jeden x czy dwa
oliwa: rozwiąż równanie
2x−3x2 −4x+4= − 1
16 gru 00:14
Niunia85: wspólny mianownik
| 2x−3 | | x2−4x+4 | |
| + |
| =0 |
| x2−4x+4 | | x2−4x+4 | |
x
2−2x+1=0
liczymy delte lub zauważamy że to wzór skróconego mnożenia (x−1)
2=0
więc x=1
16 gru 00:31
oliwa: a musimy jeszcze ustalać jakąś dziedzinę,bo wyczytałam w innym zadaniu coś takiego To wyżej mam
tak samo i to starczy tak?
16 gru 00:54
Niunia85: dziedzina to mianownik nie może być zerem czyli
x2−4x+4≠0
(x−2)2≠0
x≠2
16 gru 00:57