pomoc
taki tam: log 2 x przesuwamy o wektro [−5,1]
oblicz miejsca zerowe
g(x)= log2 (x+5) +1
g(0)= log2 5 +1
jak to dalej policzyc?
15 gru 23:46
JeyAr: nie g(0)
15 gru 23:47
taki tam: hm.Mozesz jasniej ?
15 gru 23:49
JeyAr: log2(x+5)+1=0 czyli
log2(x+5)=−1
czyli x+5=1/2
x=−4 i pół
i założenia x+5>0
15 gru 23:49
taki tam: Wyznacz zbiór tych argumentów dla których funkcja g(x) przyjmuje wartosci większe od 5.
5<log2(x+5)+1
dobrze to zapisałem?
15 gru 23:50
JeyAr: tak...
15 gru 23:51
Eta:
nie pisz po "chińsku", bo i po co?
log2(x+5)+1 >5
15 gru 23:53
taki tam: log2(x+5)>4
log2(x+5)>log2 16
x+5>16
czyli x>11 ?
15 gru 23:56
JeyAr: tak
16 gru 00:08