Udowodnij w algebrze Boolea
cyki: Witam
Udowodnij (w algebrze Boole'a):
A) (x+y)*(x+y')= … … … = x
B) (a*b + a'*b')' = ... = a * b' + a' * b
C) a(a' + ab + bc) = ... = a * b
' − to jest negacja
Wiem, że na to są wzory ale potrzebuje to na jutro.
Proszę o rozwiązanie
15 gru 22:33
cyki: a i b rozwiązałem

Proszę tylko o punkt C
15 gru 22:45
JeyAr: A)
(x+y)(x+y') = XX+XY'+XY+YY' ale XX=X, XY'+XY=X(Y'+Y)=X*1=X, YY'=0
zatem to wszystko równa się....X+X+0 = X
15 gru 22:50
JeyAr: C)
AA'+AAB+ABC = 0+AB+ABC=AB(1+C) 1+C =1 zawsze niezależnie od C...zatem wynik AB
15 gru 22:52
cyki: to C coś dziwnie wygląda: AB(1+C) 1+C =1
(1+C) 1+C ?
15 gru 23:00
JeyAr: brakuje przecinka....po nawiasie...

1+c=1
15 gru 23:01
JeyAr: AB(1+C) ale 1+C=C zatem AB(1+C)=AB1=AB
15 gru 23:02
cyki: AA'+AAB+ABC = 0+AB+ABC=AB(1+C)'=AB
czyli finalnie powinno być tak ?
15 gru 23:05
cyki: poprawka

AA'+AAB+ABC = 0+AB+ABC=AB(1+C)=AB
finalnie ?
15 gru 23:05
JeyAr: NIe
0+AB+ABC=AB(1+C) =AB
15 gru 23:06
JeyAr: no, teraz tak
15 gru 23:07
cyki: dzięki wielkie
15 gru 23:07
JeyAr: pamiętaj o tych moich komentarzach, bo ktoś cię zapyta dlaczego 1+C =1....
15 gru 23:08