prawdopodo
Kaja: Na ile sposobów można umieścić 7 kul w 8 szufladach tak aby tylko jedna szuflada była pusta?
kule i szuflady rozróżniamy
15 gru 21:51
Olga: tu będzie 8!
15 gru 21:53
Olga: Najpierw wybieramy 7 szuflad z ośmiu do zapełnienia. Sposobów jest 87=8, a następnie lokujemy
kule pojedynczo w szufladach (bo mamy 7 kul i 7 szuflad do zapełnienia). Takich sposobów jest
7⋅6⋅5⋅...⋅2⋅1=7!=5040
Zatem wszystkich możliwości ulokowania kul pojedynczo w tych szufladach (przy rozróżnieniu i
kul, i szuflad) jest 8⋅5040=40320
15 gru 21:54