MARCUS: Dla jakich wartosci parametru m punkt przeciecia sie wykresow funkcji y= -2x+4 i y=
x+m nalezy do czworokata o wierzcholkach A=(-2,-2), B=(2,-2), C=(2,2) i D=(-2, 2) ?
18 sty 17:52
lisek:
Jeśli sobie narysujesz w układzie współrzędnych ten czworokąt, a następnie prostą y=
-2x+4 to zauważasz, że przecina ona boki BC i CD. Obliczasz punkty przecięcia tej
prostej z bokami BC i CD (jeden wychodzi (1,2), a drugi (2,0)). Skoro funkcja y= x+m ma
przecinać funkcję y= -2x+4 zatem musi zawierać również też punkty:
Dla pkt (1,2) wartość m=1
Dla pkt (2,0) wartość m=-2
Zatem m∈<-2;1>
18 sty 19:22
MARCUS: Dzieki Ci Lisek za pomoc.
21 sty 05:34