geometria?
Telka: Wysokość CD trójkąta ABC ma długość 4 i dzieli bok AB na odcinki, z których krótszy ma długość
2,a kąt ACB na kąty,których stosunek miar jest równy 1: 2. Oblicz długość boki BC tego
trójkąta
15 gru 21:45
Olga: hallloo ?
15 gru 21:55
Telka: pomożesz?
15 gru 22:05
Telka: ?
15 gru 22:24
Pawel: Również nie wiem jak to zadanie rozwiązać. Mógł by ktoś pomóc?
15 sty 19:45
Bogdan:

b =
√16 + 4 = 2
√5
| 4 | | 4 | | 2 | |
| = cosγ ⇒ cosγ = |
| = |
| |
| b | | 2√5 | | √5 | |
| 4 | | 4 | |
| = cos2γ ⇒ a = |
| i cos2γ = 2cos2γ − 1 |
| a | | cos2γ | |
a = ...
15 sty 20:16