planimetria
astral: Stosunek miar kątów czworokąta jest równy 1:2:3:4. Jaki jest największy kąt tego wielokąta?
15 gru 21:31
violka: 4/10 *360 stopni=144
15 gru 21:34
astral: dzieki, z jakiego to wzoru?
15 gru 21:35
violka: bez wzoru

sumujesz 1+2+3+4=10 czyli jest jakby 10 jednakowych częsci, z tego najwiekszy kąt
jest tam gdzie jest ich cztery

a w czworokacie suma miar kątów wynosi 360 wiec mnożysz 360 i
4/10
15 gru 21:40
astral: dzięki wielkie
15 gru 21:43
Gustlik: Mój sposób − podobny do sposobu violki: α:2α:3α:4α
Dodajesz:
α+2α+3α+4α=360o
10α=360o /:10
α=36o
Największy kąt to 4α=4*36o=144o
16 gru 02:27